Toplotne pumpe

Toplotne pumpe koriste geotermalnu energiju tla ili podzemnih voda ili energiju iz okolnog vazduha. Energija preuzeta od okoline se koristi u procesima u toplotnoj pumpi kako bi se temperatura vode iz sistema povećala na 30-50/60°C i tako da se može koristiti za zagrevanje objekta. 

Eksploatacija toplotnih pumpi se smatra jednim od najefikasnijih načina za zagrevanje i hlađenje objekata koji je ekološki prihvatljiv jer koristi obnovljive izvore energije i smanjuje zavisnost od fosilnih goriva. Jednostavno rečeno, sjajan su način da objekat bude topao i ugodan tokom zime ili rashlađen tokom leta i da se istovremeno smanji potrošnja energije i emisija štetnih gasova, kao i računi za grejanje i hlađenje.

Iako je za rad i napajanje toplotne pumpe potrebna mala količina električne energije, odnos proizvedene toplote i utrošene električne energije u toplotnim pumpama je značajan. Po potrebi, toplotna pumpa može da radi i u reverznom režimu, odnosno može da omogući i hlađenje objekta.

U mnogim slučajevima toplotne pumpe predstavljaju najekonomičnije rešenje za grejanje i hlađenje domova, poslovnih i javnih objekata.

Toplotne pumpe su idealne za kombinovanje sa podnim, zidnim grejanjem kao i zidnim i plafonskim hlađenjem koje zajednički izvodimo sa firmom REHAU ili korišćenjem fan coil uređaja EUROCLIMA koje direktno zastupamo.

Prednosti korišćenja toplotnih pumpi

Pravilno projektovan i izveden sistem sa toplotnom pumpom pruža:

 • Visok nivo komfora, optimalne vrednosti temperature i vlage u objektu korisnika tokom cele godine,
 • Stalnu dostupnost optimalne količine energije za grejanje, hlađenje, pripremu tople sanitarne vode, zagrevanje bazena, otapanje spoljašnjih površina……
 • Mogućnost izbora optimalnog, korisniku dostupnog obnovljivog izvora energije – zemlja, voda ili vazduh,
 • Automatizovan rad bez potrebe prisustva operatera,
 • Veoma jednostavan i sofisticiran nadzor i mogućnost parametriranja kroz moderan korisnički interfejs,
 • Jednostavnu mogućnost praćenja, analiziranja i upravljanja potrošnjom energije – iz objekta ili sa udaljene lokacije preko mobilnog telefona ili računara,
 • Niske troškove eksploatacije i održavanja i u skladu sa tim brzi povrat investicije u energetski sistem objekta,
 • Mogućnost finansiranja kroz povoljne eko-kreditne linije poslovnih banaka namenjene poboljšanju energetske efikasnosti zgrada,
 • Minimalan uticaj na životnu sredinu – u skladu sa najnovijim zakonskom regulativom u pogledu emisije CO2 i emisije buke…. (navesti propise)
 • Mogućnost kombinovanja i automatskog rada sa drugim izvorima energije – solarnim kolektorima.

Komfor

Toplotne pumpe pružaju veliki komfor i idealnu klimu za korisnika

Niski troškovi

Troškovi održavanja su niski i ne zahtevaju svakodnevnu posvećenost kao kod drugih konvencionalnih sistema grejanja

Istovremeno grejanje i hladjenje prostora

Obezbeđuju grejanje i hlađenje prostora.

Jednostavna upotreba

Upravljanje toplotnim pumpama je veoma jednostavno i sofisticirano kroz moderan korisnički interfejs koji nudi detaljan prikaz, jednostanu navigaciju i funkcije pametne kontrole sa svog mobilnog telefona, računara ili direktnom pristupu samom uređaju.

Eko-kreditne linije

Ova investicija poslednjih godina je izuzetno isplativa jer poslovne banke nude i povoljne eko-kreditne linije, koje su namenjene poboljšanju energetske efikasnosti zgrada.

Nečujni proizvodi sa različitim

izvorima hladjenja / grejanja

U svom radnom režimu su tihi, a upotreba im je izuzetno jednostavna. Izvor hlađenja i grejanja u toplotnim pumpama može biti: zemlja, voda ili vazduh

Mogućnost zagrevanja vode

Toplotne pumpe omogućavaju i zagrevanje sanitarne vode sa efikasnošću 3 do 5 puta većom od električnih grejača. Uz dodatak solarnih kolektora postiže se maksimalna efikasnost celog sistema. 

iDM Toplotne pumpe

Glavni moto firme IDM je: MI BRINEMO O VAŠEM ZDRAVOM ŽIVOTU

To dovoljno govori o posvećenosti ideji zdravog i kvalitetnog života kome doprinosi i činjenica da se sama fabrika iDM nalazi u Matreju u Istočnom Tirolu – u srcu nacionalnog parka Hohe Tauern, na 1.000 m nadmorske visine. Od osnivanja 1977. predstavljaju pionire u korišćenju prirodnih resursa. Razvijaju i proizvode kvalitetne, efikasne i pouzdane sisteme koji koriste obnovljive izvore energije. Uz osnovnu ideju da se uz minimalni utrošak energije korisniku obezbedi maksimalan komfor grejanja, hlađenja i pripreme PTVa, iDM je razvio i permanentno usavršava sistem automatskog upravljanja, NAVIGATOR regulacija toplotne pumpe, koja upravlja kompletnim sistemom. 

iDM – specijalisti za toplotne pumpe

Opseg proizvodnog programa 2 – 1.500 kW

 • Od privatnih kuća do višespratnih stambenih zgrada
 • Od prodavnica i hotela do industrijskih hala
 • Toplotne pumpe koje koriste energiju vode/zemlje kao izvor energije
 • Toplotne pumpe koje koriste vazduh kao izvor energije

iDM sistemska tehnologija

 • Hot gas loading technology (HGL) za povećanje uštede energije 
 • iDM Hygienik sa stanicom za svežu vodu za za higijensko zagrevanje tople potrošne vode Navigator energy manager za optimizovan komfor 
 • Fotonapon, integracija baterija i solara za povećanu nezavisnost 
 • Smart Grid – pametna elektro mreža – varijabilna cena energije  
 • Grejanja i hlađenje uz pomoć toplotnih pumpi za povećani komfor.

Od 2013. godine IDM toplotne pumpe su dostupne i u Srbiji. Prateći svetske trendove i višegodišenje iskustvo austrijskih kolega, realizovali smo više stotina projekata sa IDM toplotnim pumpama na individualnim, poslovnim i javnim objektima u Srbiji.

Toplotne pumpe su idealne za kombinovanje sa – podnim, zidnim grejanjem kao i zidnim i plafonskim hlađenjem koje zajednički izvodimo sa firmom REHAU ili korišćenjem fan coil uređaja EUROCLIMA koje direktno zastupamo.

Pogledajte svewww.idm-energie.at/en

Panasonic Toplotne pumpe

Tragajući za još jednim proizvođačem opreme koji se nesumnjivo ističe kvalitetom a na našem tržištu može da parira i sa korektnim cenama, odlučili smo se za brend Panasonic, što se pokazalo kao dobar izbor. Velika paleta proizvoda koji mogu da pokriju širok opseg zahteva tržišta a da svojim kvalitetom i cenom pariraju najboljim svetskim brendovima uz optimalan rok isporuke, pokazali su se kao dobitna kombinacija.

Pogledajte sve – www.aircon.panasonic.eu

Još od 1958. godine kada je kompanija proizvela svoj prvi “frižider za domaćinstvo“, nastavlja se sa težnjom da se zadovolji želja i najzahtevnijih kupaca.

Postoje sedam osnovnih načela kompanije Panasonic:
⦁ Doprinos društvu
⦁ Poštenje i iskrenost
⦁ Saradnja i timski duh
⦁ Neumorno ulaganje napora u napredak
⦁ Ljubaznost i skromnost
⦁ Prilagodljivost
⦁ Zahvalnost

Bilo da vam treba uređaj za privatnu kuću, poslovni prostor, industrijski objekat Pansonic ima rešenje za sve. U prilici smo da vam ponudimo:

Aquarea – Toplotna pumpa vazduh–voda.

Sistemi grejanja, hlađenja i tople vode za domaćinstvo za ekološku budućnost. Aquarea omogućava preuzimanje do 80% potrebne toplotne energije iz ambijentalnog vazduha. Ona uzima toplotnu energiju iz ambijentalnog vazduha i prenosi je na zagrevanje vode koja je potrebna za zagrevanje vašeg doma za toplu vodu za domaćinstvo i čak za hlađenje doma po potrebi.

ECOi-W čiler toplotna pumpa

Rešenje za hotele, kancelarije i primenu u industriji